NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οι δράσεις ΕΚΕ αποδίδουν, αρκεί να είναι στοχευμένες και συνεπείς

Οι δράσεις ΕΚΕ αποδίδουν, αρκεί να είναι στοχευμένες και συνεπείς

Αποδίδει η εταιρική κοινωνική ευθύνη; Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει ένας επιχειρηματίας ή κάποιο ανώτατο στέλεχος όταν έρχονται προτάσεις για ΕΚΕ.

Η απάντηση είναι πολυσύνθετη, αλλά συνήθως καταλήγει στο «αποδίδει αρκεί να το πιστέψετε». Στην Ελλάδα, το 2020 που τελειώνει υπολογίζεται ότι δόθηκαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υγειονομικής ή άλλης μορφής.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ξεκίνησε και αυτή από την Αμερική ως ένα συνειδητό προϊόν συναισθηματικού μάρκετινγκ. Μία κίνηση που θέλει να δείξει ευγνωμοσύνη προς την κοινωνία και προσδιορίζεται από τα χριστιανικά ιδεώδη της βοήθειας του πλούσιου (επιχείρησης) προς τον συνάνθρωπο. Για την Ελλάδα, η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έρχεται από τους Μεγάλους ευεργέτες του 19ου που διέπρεπαν στο εξωτερικό και ήθελαν να αφήσουν κάποια κληροδοτήματα πίσω στην πατρίδα τους.

Ένας από τους πρωτοπόρους της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Αμερικανός Howard Bowen, εστιάζει στην «υπευθυνότητα και την υποχρέωση των επιχειρηματιών να επιδιώκουν εκείνες τις πολιτικές, να λαμβάνουν εκείνες τις αποφάσεις ή να ακολουθούν εκείνες τις δράσεις που να συνάδουν με τους στόχους και τις αξίες της κοινωνίας μας».

Πόσο και πού πρέπει να εστιάζει η ΕΚΕ

Το πόσο πρέπει να δίνει μία επιχείρηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εξαρτάται:

  • To είδος της επιχείρησης
  • Το κοινωνικό αποτύπωμά της
  • Την οικονομική ευρωστία της
  • Τους τελικούς επιχειρηματικούς στόχους

Σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, το budget για στόχους ΕΚΕ διαμορφώνεται στο 5% της καθαρής κερδοφορίας της προηγούμενης χρονιάς. Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, το κονδύλι για δράσεις ΕΚΕ μπορεί να ανέλθει στα 250 χιλ. ευρώ.

Αν η εταιρεία βρίσκεται σε περιοχή με πολλά κοινωνικά προβλήματα γύρω της (έλλειψη υποδομών, φτώχεια, περιθωριοποίηση) μπορεί να επενδύσει τα κονδύλια της στη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου περιβάλλοντος. Ή μπορεί να χρηματοδοτήσει σχολικές και αθλητικές υποδομές ή ακόμη και να δώσει υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές. Αν η εταιρεία είναι ρυπογόνος, μπορεί να επενδύσει τα κεφάλαια αυτά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου οικολογικού περιβάλλοντος.

Στροφή των ΕΚΕ προς υγειονομικές υποδομές

Στην περίοδο της πανδημίας, το 60% περίπου των εταιρειών στην Ελλάδα, στράφηκαν σε δράσεις ΕΚΕ που σχετίζονται με υγειονομικές υποδομές. Για πολλούς υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές /τριες) οι δράσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 μπορεί να ήταν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων αλλά βοήθησε να μην δούμε χειρότερες συνθήκες.

Να εκπίπτουν φορολογικά τα κεφάλαια για δράσεις ΕΚΕ

Τα κεφάλαια για δράσεις ΕΚΕ ουσιαστικά κινούνται φορολογικά σε ένα θολό τοπίο. Αν ξεκαθαρίσει ότι εκπίπτουν οι δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα, τότε θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα δράσεων ΕΚΕ το οποίο θα προσφέρει στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr